Koffienieuws, tips en weetjes over koffie
Koffie wordt dagelijks door zo’n tachtig procent van de Nederlanders gedronken. Maar welke koffie kies je? Houd je van een lungo of drink je koffie graag met melk? En welke smaakbeleving wil je dan proeven? Daarbij krijgen we steeds vaker de vraag: hoe duurzaam en vooral eerlijk is deze koffie? Dat vinden wij een goede ontwikkeling en daarom vertellen je graag meer uit over direct trade koffie in deze blog. Wat is direct trade koffie? De naam zegt het eigenlijk al. De koffiebonen die we branden in onze koffiebranderij kopen we direct in bij de boer. Zo is de reis van de koffieboon kort, eenvoudig en traceerbaar. Wij werken hiervoor samen met onze partners This Side Up en The Coffee Quest. Zij hebben een jarenlange relatie opgebouwd met de koffieboeren in de verschillende herkomstlanden van koffie. Deze partners zijn...
Als koffie-expert krijgt onze manager van de koffiebranderij dagelijks veel vragen. Dat zijn vaak vragen die per koffie verschillend te beantwoorden zijn, zoals welke koffie perfect bij een liefhebber van bloemige tonen past of welke smaken je kunt proeven in een bepaalde koffie. Deze informatie is terug te vinden op de productpagina’s van de koffiebonen. Onze koffie-expert Didi beantwoord in deze blog algemene ingestuurde vragen. 1. Hoe kun je koffiebonen het beste bewaren? “Koffie moet je bewaren op een donkere, droge plaats waar de temperatuur niet te veel schommelt. Daarbij mag er geen zuurstof bij de koffie komen. Daarom adviseer ik klanten altijd een coffeevac te gebruiken voor je koffie. Een coffeevac is een donkere bewaarbus die vacuüm wordt afgesloten zodat er geen zuurstof bijkomt. Zuurstof is de...
Een (nieuwe) koffie kiezen voor thuis kan lastig zijn. Kies je een koffie, dan kun je kijken naar verschillende dingen. Zo kun je kijken naar het land van herkomst, welke soort koffiebonen het zijn en welk proces de boon heeft afgelegd. Maar wat zegt een proces over de koffie? Een boon komt uit een koffiebes die weer geplukt wordt van een koffieplant. Na het plukken wordt de koffieboon gefermenteerd, gewassen, gedroogd en getransporteerd. Dat is in grote lijnen het proces en dat kan je – simpel uitgelegd - onderverdelen in drie verschillende methoden: natural, washed en honey. Wat is de natural processed methode? Op de koffieplantage groeien planten waar bessen aan groeien. In deze bes zit een boon, eigenlijk de pit van de bes. Bij een natural process pluk je de rijpe bes en laat je vervolgens de koffieboon in de bes...
Houd je van koffie en is je lievelingsdessert een crème brûlée? Dan hebben wij de perfecte warme drank voor jou. Een cappuccino brûlée. Een bijzonderdere en lekkere koffiebereiding om jezelf en gasten mee te verrassen. Ook een heerlijk recept voor de feestdagen. Wat heb je nodig en hoe maak je het? Dat vertelt onze koffie-expert Didi je graag. Wat heb je nodig voor één cappuccino? · 10 ml Monin crème brûlée siroop · 19 ml warme Capriole Espresso Paso Fino · 60 ml koude volle melk · 1,5 koffielepel rietsuiker · Een crèmebrûléebrander Hoe maak je de...
Een lekkere cappuccino, flat white of drink je liever een latte macchiato? De koffiebereidingen met melk zijn erg populair. Maar hoe schuim je de melk mooi op? Om een perfecte koffie te maken voor jezelf of voor je gasten, geven wij je handvatten om aan de slag te gaan met je melk. Welke melk kies je? Om goed melk op te kunnen schuimen geeft onze koffie-expert Didi het advies om volle melk te gebruiken. Hiermee heb je namelijk de juiste verhouding vetten en eiwitten en dat zorgt ervoor dat je melk goed kan opschuimen. Daarnaast is de volle melk wat zoeter waardoor je minder snel suiker in je koffie toevoegt. Ook heeft deze melk minder invloed op de smaak van de koffie zelf. Andere melkvarianten zijn halfvolle of magere melk. Deze varianten zijn lastiger op te schuimen, omdat je vetten nodig hebt om melk goed op te schuimen...
Na kraanwater is koffie de meest gedronken drank in Nederland. Wekelijks drinkt zo’n tachtig procent van de Nederlanders koffie en dagelijks ligt dat ruim boven de zestig procent. Over de populaire drank bestaan ook veel feiten en fabels. In deze blog lichten we zes stellingen toe met onze koffie-expert Didi. Zodat jij volgende keer bij de koffieautomaat je collega kunt vertellen wat wel of niet waar is. Koffie is gezond Feit. Koffie staat in de Schijf van Vijf van het Voedingscentrum waarbij is bewezen dat twee tot vier koppen zwarte koffie per dag 10% minder kans geeft op een coronaire hartziekte en een beroerte. Daarnaast is er sterk bewijs dat het drinken van vijf koppen koffie per dag in vergelijking tot geen koffie drinken samenhangt met een 30% lager risico op diabetes type 2. In koffie zitten meer...
Kom je in een koffiebar, dan heb je keuze uit soms wel tientallen koffiebereidingen. Van een cortado tot een flat white. De basis begint vaak bij het bereiden van een goede espresso. Hoe? Didi vertelt het je aan de hand van de video onderaan deze blog. Voor de video maken wij gebruik van de espressomachine Sage Barista Pro en onze Capriole Paso Fino . Dit is een fijne machine die je makkelijk thuis kunt gebruiken om een lekkere koffie te bereiden. Onze koffiebrander Didi Meijer legt in onderstaande video uit hoe je deze espressomachine het beste kunt afstellen voor de beste extractie en koffiesmaak. Koffie fijn of grof malen? Extractie is makkelijk gezegd: het moment dat de gemalen koffie in contact komt met water. En als de extractie juist is, zorgt dat voor de juiste koffiesmaak. Daarbij is het zo, dat hoe fijner je de...
Het is een vraag die regelmatig aan koffiebrander Didi Meijer, koffiebrander en -ambassadeur wordt gesteld: “Is de koffie geschikt voor filter of espresso?” Op deze vraag is het antwoord vaak dat het in principe voor beide koffiebereidingen is. Maar dat het vooral de vraag is welke smaak je graag wil proeven in je koffie. In deze blog vertelt Didi Meijer je meer over het kiezen van de koffiebonen én ze adviseert een aantal koffies. Op koffie.nl vind je in het assortiment zowel koffiemelanges als ook veel single origins die (meestal) omni roast gebrand zijn. Dat betekent dat de koffie voor zowel voor je filter als je espressomachine geschikt zijn. Daarom staat er bij iedere productpagina van de koffie een recept voor beide koffiebereidingen. Ook lees je direct de smaakbeleving die je bij de koffie kunt...
Vaak krijgen wij de vraag welke koffiebonen je het beste kunt gebruiken om thuis een heerlijke cappuccino te bereiden. Veel van onze klanten drinken graag een romige cappuccino met een volle koffiesmaak. Maar welke koffiebonen kun je dan het beste kiezen? Natuurlijk kunnen smaken verschillen, maar we verklappen je graag onze geheimen voor de perfecte cappuccino en één van onze favoriete koffiebonen voor deze bereiding. We gaan ervan uit dat je thuis een volautomatische espressomachine hebt zoals een Jura, Melitta, Philips, Krups, Siemens of Delonghi. Of misschien heb je wel een halfautomatische espressomachine zoals een ECM, Smeg, Solis, Quick Mill, La Marzocco, Rocket, Sanremo, Sage of Vibiemme en maal je de koffiebonen met een aparte koffiemolen. De beste koffiebonen: Capriole Paso Fino De Capriole...
Een vraag die vaak wordt gesteld aan een koffiebrander is: wat is de body van een koffie? Een heel simpel antwoord is dan dat body een vol mondgevoel is. En zo’n mondgevoel krijg je door de juiste branding van de bonen, het proces van de bonen in het land van oorsprong én de extractietijd. Ook is het belangrijk dat er weinig defecten (ook wel: foute koffiebonen) in de koffie zit. Bij de inkoop van onze koffiebonen letten wij dan ook goed om de juiste kwaliteit. Hoe beïnvloedt het proces de body? Het proces vindt plaats in het land van oorsprong van de koffieboon. Na het plukken kan het proces verschillen, zoals het fermenteren van de koffieboon en de manier van drogen en wassen. Zo heb je drie verschillende processen: washed, natural en honey. Bij de gewassen (washed) methode fermenteert de...
Hoe komt het nu dat koffie zuur kan smaken? Dat kan ontstaan door bijvoorbeeld te veel koffie doseren, een te korte extractietijd, een te grove maling of het gebruik van te koud water. Je kunt het ook omgekeerd hebben, dan krijg je geen zure koffie maar dan wordt de koffie bitter. Van nature hebben groene koffiebonen een hoge aciditeit en dat heeft te maken met de type boon, variëteit, het land van herkomst en het fermentatieproces. Uiteraard heeft ook de branding invloed op de aciditeit. Maar is het slecht als je koffie zuur smaakt? Nee, in koffie draait het allemaal om balans. Dat wil zeggen dat een koffie goed in balans moet zijn van zuur, bitter en zoet om een lekkere smaakbeleving te krijgen. Zo zorgt de aciditeit ervoor dat je bepaalde smaken proeft in de koffie, zoals framboos, aardbei, blauwe bessen en nog een hoop...